1. Hvordan var utviklingen av filmen?
Fotoutstyret var teknisk forbedret slik at det var mulig å ta mange bilder etter hverandre på kort tid. Da celluloid ble oppfunnet, hadde man et material som var sterkt nok til å kunne bli ført gjennom en projektor.
Ingeniøren hadde kunnskap nok til å fremstille en fremvisningsmaskin, og det var sterk konkurranse mellom de store industrialiserte landene Storbritannia, Frankrike, Tyskland og USA.
T. A Edison var først ute med sitt kinetoskop i 1982.
Filmen ble trukket over en liten glassplate der den ble belyst fra baksiden.
Halvannen minutt lang sekvens som var beregnet for en tilskuer om gangen.
2. Hvilket land dominerte filmindustrien i begynnelsen?
Det var Frankrike som bidro sterkt i den internasjonale filmindustrien.
Med brødrene Lumiere.
3. På hvilken måter representerte plateindustrien et brudd med tidligere musikktradisjoner?
Da celluloidplaten ble utviklet rundt forrige århundreskifte ble grunnlaget lagt for en internasjonal plateindustri. Celluloidplaten gjorde omsetning av innspilt musikk til industri. Lyden ble gradvis bedre. Plateindustrien endret både bruken og opplevelsen av musikk. Framføringsproduksjoner og nye musikkstiler kunne nå bevares, før hadde de gått i glemmeboka.. Musikken kunne nå reise verden rundt, uten artistene som framførte den på gitte plasser.
Plateindustrien gjorde opptak av musikk til en kommersiell virksomhet. Det har den vært helt fram til dagens samfunn – hvor den utfordres av internett.
4. Hva er hovedforskjellen på amerikansk og europeisk kringkasting?
USA hadde et stort hjemmepublikum. Markedet var preget av monopoler, så det var vanskelig for europeisk film å slippe til. Under første verdenskrig ble europeisk filmproduksjon satt tilbake, og alt lå til rette for Hollywood og amerikansk filmindustri. Tidligere finansierte enkeltpersoner filmene, nå overtok investeringsselskapene. Det samme gjaldt for distribusjon og visning. Innenfor dette systemet utviklet produsenter og regissører fortellerstilen som går under navnet Hollywood-modellen. Stilen ble etter hvert et internasjonalt filmspråk som fortrengte andre måter å lage film på.
Danske Nordisk Film var en periode det nest største filmselskapet i verden. Suksessen stimulerte til utviklingen av en filmindustri i Sverige, men det samme skjedde ikke i Norge. Her la tvert imot kinoloven fra 1913 begrensninger på kinovirksomheten.
5. Hvilke konsekvenser fikk andre verdenskrig for mediene?
2. verdenskrig ble en pause av utviklingen av fjernsynet.
Den 2. verdenskrigen førte til en voldsom omveltning for mediene i de fleste land.
Mange regimer hadde allerede brukt mediene til propaganda i mellomkrigstiden.
Med krigsutbrudet ble sensur og propaganda en naturlig del av krigføringen hos begge de stridende parter. Det ble opprettet institusjoner som skulle ta seg av propagandaen og alle medier ble benyttet for å styrke det nasjonale samholdet i hvert land.
Film og radio finn større betydning og plass på bekostning av avisene. Underholdingen ble brukt for å holde moralen oppe.
Hollywood spilte etter hvert en sentral rolle i propagandakrigen.
6. Hva er massemedier?
Massemedier er den teknologien og de organisasjonene som produserer og sprer budskap slik at store grupper mottakere tar imot samme budskap på tilnærmet samme tid.
7. Hva er allmennkringkasting?
Begrepet ble lansert i 1989 som en oversettelse av det engelske ”public service broadcasting” – på norsk, allmennkringkasting.
Hva menes med allmennkringkasting? - Demokrati - Programmer for enhver smak og interesse.
Allmennkringkasting er et begrep som definerer en kringkastingskanal som en offentlig tjeneste.
Kanalen skal basere seg på offentlig eller lisensbasert finansiering i større grad enn kommersiell. Dette skal gjøre den uavhengig fra kommersielle krefter og være en motpol som vil opprettholde en balanse.